Betöltés folyamatban...

Nem mese

Az önmagát töltő kút

Nem, ez bizony nem egy Andersen mese címe. Bár aki járt már az Istenhegyi úti töltőállomásnál, a különleges épületre pillantva akár az is beugorhatott.



Kúttalan utakon
Kis túlzással már maga a létrejötte is mesébe illő. Hiszen ezúttal a szigorúan racionális és gazdasági érveket háttérbe szorítva döntött a MOL úgy, hogy a kutat kiemelten környezettudatos, mondhatni passzív ház szemlélettel építi meg. A kezdeményezés több mint üdvözlendő, de vegyük sorba, hogy mi is van a megvalósítás mögött.

Fényevő
Két dolog az, ami rögtön szembetűnhet az egyszerű, tankoló utasoknak is. Az egyik: a fa lombozatát idéző, magasba nyújtózkodó szolárpanelek. Ezek, valamint a tetőn elhelyezett panelek a kút újratermelődő áramellátását hivatottak kiszolgálni. A több száz négyzetméteres szolár előtető évente több mint 30.800 kWh-val járul hozzá az épület energiaigényeihez. Bár a technológia egyelőre még nem olcsó, a MOL hisz abban, hogy hosszútávon ez lesz az ormótlan és funkció nélküli tetők kiváltója. Emellett persze design szempontból sem utolsóak.

Az Istenhegyi úti koncepció töltőállomás célja egyfajta útkeresés a jövő kihívásainak lehetséges kezelési módjaira…”

A lélegző kút
A másik: az épület oldalát beborító „élő” burkolat. Bár nem is tudjuk, hogy ezt miért tesszük idézőjelbe, hisz a felület valóban él. A 66nm2-en elhelyezett, örökzöld varjúháj-félék nyári napokon csökkentik a hőmérsékletet az épületben és egész évben oxigénben dús, friss levegőt biztosítanak a környezetnek. Nem mellékesem évente több mint 3 tonna CO2 gázt semlegesítenek. Az ellátásukról föld alatti esővízgyűjtők gondoskodnak.

Fényben úszik
A fent említetteken kívül a kút persze még számtalan újítással büszkélkedhet. Elég csak az extra vastagságú hőszigetelést, vagy a led világítást említeni. Mindkettő azért felel, hogy az épület hűtésre, fűtésre és világításra a lehető legkevesebb energiát használja fel. Ezzel a kút meg is kapta a lehető legmagasabb: „A” osztályú besorolást.

Fényben úszik

Nem vagy te papírból. Ja de.
Mindezek mellett az újrahasznosított kartonból készült belsőépítészeti polc- és bútormegoldásokat tartanánk még fontosnak kiemelni. Ha itt jól szerepelnek, a cég tervei szerint a későbbiekben több más állomásnál is felbukkanhatnak.

Az Istenhegyi úti koncepció feladata bevallottan a kísérletezés és az innováció. Az építők célja hogy a formabontó megoldásokból és a most kipróbált technológiákból tanulva alkossák meg a jövő új töltőállomásait.
Hajrá, mi drukkolunk nekik!