Betöltés folyamatban...

A jövő üzemanyaga

Serpenyőből a tankba

Mi az, aminek az újra-felhasználásán egy átlagos magyar család és a NASA is egyaránt fáradozik? Ez bizony a sütéshez használt olaj.A legtöbben nem tudják, mihez kezdjenek vele, hogyan tárolják, és hova vigyék. Egy ideig öntögetik egyik üvegből a másikba, végül a használt olaj jellemzően a szemétben, vagy a csatornában végzi, ahol később komoly károkat okoz a környezetében. Pedig a használt sütőolaj az egyik legkárosabb háztartási hulladékunk: egy csepp akár 1000 liter vizet is elszennyezhet. De a házunk táján maradva ugyanúgy rombol, hisz a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig később nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

…a használt sütőolaj az egyik legkárosabb háztartási hulladékunk: egy csepp használt étolaj akár 1000 liter vizet is elszennyezhet.”

Olajat adunk, veszünk.
Egy benzinkútra általában olajért megyünk. Kinek jutna eszébe az, hogy épp ellenkezőleg: olajat vigyen? Pedig A MOL 2011 évek óta nyújt hasznos segítséget nekünk a probléma környezetbarát megoldásában. Napjainkban már 230 MOL kúton van lehetőség arra, hogy leadjuk az otthon összegyűjtött, fáradt sütőolajat. Nincs más teendő, mint a kutasnak odaadni az összegyűjtött folyadékot, aki aztán a megfelelő tárolóba önti azt.

Volt, nincs: 320 tonna sütőolajjal kevesebb!
Mostanra ekkora mennyiségtől volt képes a Mol-program mentesíteni a környezetet és háztartásunkat. A cég szerint a 2014-es év igazi áttörés jelentett: kommunikációs kampányuk látványos javulást és pozitív változásokat eredményezett, így az év első hónapjaiban rekordmennyiségű: mintegy 20 tonna olaj érkezett meg a gyűjtőállomásokra.

Hova kerül ez a sok használt olaj?
Ezzel egy időben az összegyűjtött hulladékokból a MOL Magyarország mintegy 320 tonna bio-üzemanyagot gyártott. A pénzügyi előnyök mellett a legfontosabb, hogy a környezetet és háztartásunkat együtt, egyre többen védjük.