Betöltés folyamatban...
 

Mennyi sütőolajat használunk fel
mi magyarok, egy év alatt?

megnézem

„A sült krumpli meg a rántott hús mentén zöldül az élet” – énekli Lovasi András, humorosan rámutatva étkezési preferenciánkra. Tény, hogy sokat sütünk olajban, és az is tény, hogy amíg nem húzták ilyen erősen az öko-vészcsengőt, szinte eszünkbe sem jutott, hogy a használt étolaj máshogyan is távozhat, mint a lefolyón keresztül. Mostanra azonban a háztartások és a vendéglátóhelyek vezetőinek különösen nagy lett a felelőssége. Erre nem csak rámutatni szeretnénk, hanem hasznos és egyszerű megoldást is kínálunk.

  • 100 000 tonna
  • 50 000 tonna
  • 25 000 tonna

Mit tesz élővizeinkkel
a használt sütőolaj?

megnézem

Bár bolygónk nagy részét víz borítja, ennek csak 1%-át tudjuk használni. A többi vagy tengervíz, vagy a gleccserek foglya. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban. Hatalmas mennyiségű ivóvizet menthetünk meg minden főzés után, ha nem öntjük a használt olajat a lefolyóba.

Hogyan hasznosul újra a használt olaj,
avagy miből lesz a biodízel?

megnézem

A biodízel akár használt növényi olajokból is előállítható, észter alapú bioüzemanyag dízelmotorok számára. A zsiradék szennyező anyagait eltávolítják, majd kémiai úton reagáltatják több fázisban. A biogázt szintén használt étolajból állítják elő négy kémiai reakcióval. Magas energiatartalma miatt energiatermelésre lehet hasznosítani. Használják meleg víz előállításra biogáz üzemű kazánban, kapcsolt villamos- és hőenergia termeléshez, valamint hűtőközeg előállítása esetén földgáz minőségű biometán előállítására.

A biodízel kevésbé járul hozzá az üvegházhatáshoz,
mint a hagyományos fosszilis üzemanyagok?

megnézem

A biodízel önmagában, fosszilis hajtóanyag helyettesítéseként, vagy azzal keverve annak pótanyagaként használható. Ennek használata azért előnyös, mert a kőolajjal szemben, aminek a képződése évmilliók eredménye, a biodízel alapanyagai viszonylag gyors biológiai folyamatoknak az eredménye. A használt olajból és zsírokból előállított biodízel értékei mellett a növényi olajok üvegházhatású gáz kibocsátása több mint 50%-kal kisebb, mint a hagyományos fosszilis üzemanyagok (gázolaj, benzin) értékei.

Mennyi sütőolajat vittek vissza
a MOL kutakra 2017-ben?

megnézem

232 tonna

232 000 tonna

visszavitt sütőolaj

megmentett tiszta víz

A 2014-ben meghirdetett „boldogolaj” kampányunk arra buzdította a lakosságot, hogy segítsenek megvédeni limitált vízkészleteinket, és hozzák el a legközelebb MOL kútra konyháikból a használt olajat. Nem csak az olaj, de a MOL is boldog volt, hiszen a részvétel felülmúlta várakozásainkat. 232 tonna használt olaj került a csatornák helyett a MOL kutakra, mely a komáromi üzembe szállítva hasznos üzemagyaggá és biogázzá alakult.

2017
2018

Hogyan kerül a használt sütőolaj
a MOL kutakra?

YouTubemegnézem
YouTubemegnézem

Hány MOL kúton várunk, hogy átvegyük
a használt olajat tőled?

megnézem

355
töltőállomáson

Átlagosan mennyire van tőled
a legközelebbi visszaváltó pont?

Írj be egy településnevet
és megmutatjuk hol vannak a hozzá legközelebb eső
visszaváltó pontok:

Tudnivalók a használt sütőolaj leadással kapcsolatban:

  • Kizárólag lakossági eredetű használt olajat veszünk át, egyszerre legfeljebb 10 kg-ot
  • Bármilyen gyűjtőedényzetben (műanyag, üveg, stb.) behozhatod az olajat
  • A sütőolaj nem lehet más egyéb hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szenyezett (sütéskor keletkezett ételmaradvány nem számít)
1/8