Betöltés folyamatban...

Fél-gázzal

Egy falunyi a megtakarítás

A MOL bemutatja: hatékonyságnövelés a Dunai FinomítóbanA kőolaj feldolgozásának egyik legköltségesebb fázisa az úgynevezett desztilláció, melynek során a folyadék elegyeit szétválasztják. Ez a folyamat történik nap mint nap a Mol Dunai Finomítójában is. Az üzemben több mint 80 darab desztillációs oszlop üzemel, melyeknek hatékonyságát egy 2008-ban elindított program keretében az üzem szakemberei folyamatosan növelik.

Díjnyertes fejlesztés
A fejlesztés 1,2 milliárd Ft azonnali megtakarítást eredményezett, és elnyerte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért „Legszebb mosott gyümölcs” díját.

A sikeres projektet tehát érdemes volt tovább folytatni és kiterjeszteni…”

Ha egy megtakarítás beindul…
A sikeres projektet tehát érdemes volt tovább folytatni és kiterjeszteni, hiszen a megtakarított 84-85 ezer gigajoule (eGJ) értékű fűtőgáz már akkora energia mennyiség, mely akár 1500-1600 átlagos lakóház éves gázfogyasztását is fedezné.

Megtakarítás beruházási költség nélkül? Igen!
A folyamat célja volt, hogy a finomító 26 üzemének 82 darab szétválasztó oszlopát ne csak önmagában, hanem az üzem egyéb területére gyakorolt hatásával együtt vizsgálják. Az eredmény: 2010-hez képest 108 ezer, míg következő évben már 150 ezer gigajoule megtakarítást könyvelhettek el a szakértők. Mindezt beruházási költség nélkül!