Betöltés folyamatban...

Madarat barátjáról

A szajoli bázistelep környezetében nem csak megóvtuk, de megsokszoroztuk az ott élő madárállomány számát.

A szajoli bázistelep környezetében nem csak megóvtuk, de megsokszoroztuk az ott élő madárállomány számát.Molnárfecske, egerészölyv és parti fecske – a Tisza-holtág nagyon értékes állatpopulációjának tagjai. Mi még a közös bennük? Hogy a MOL nemrégiben nagy erőket mozgósított védelmük érdekében. Most már elmondhatjuk: sikerrel.

Csillag vagy fecske
A szajoli bázistelep épületei mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a molnárfecskék körében. A nagy egyedszám azonban jelentős mennyiségű ürülék keletkezését is magával hozta. A problémára olyan megoldást hoztunk, mellyel a madarak és mi is jól jártunk: az üzem szakemberei egy úgynevezett fecskepólyát hoztak létre. Ennek köszönhetően a telepen fellelhető 50 fészek 150-200-ra növekedett. Az állatállomány növekedésének az ablakokra felragasztott - ragadozó madarak sziluettjeit utánzó- matricák is jót tettek.

Lesben áll egy egerészölyv…
Közép-Európa leggyakoribb ragadozó madarával: az ölyvvel is meg kellett találni a sikeres egymás mellet élés receptjét. Testfelépítéséből adódóan apróbb állatokra vadászik, épp ezért alacsony leshelyeket keres. A szajoli bázistelepen lévő állóhengeres tartályok tetőkorlátjait ezek a ragadozó madarak szívesen választották leshelynek. Sajnos a nagyobb tartályok tetőkorlátjai már alkalmatlanok voltak erre, ezért az üzem dolgozói a beépítetlen területeken további a leshelyeket hoztak létre számukra.

…a telepen addig fellelhető 50 fészek 150-200-ra növekedett.”

A parti fecske már befészkelődött hozzánk. Felkészül: leveli béka
A tűzvédelmi rendszer felújítása alatt, még a feltárási munkálatok közben keletkezett egy 30 méter hosszú munkaárok. Ennek dúcolatlan oldalfalaiba hamarosan 20-30 párból álló partifecske kolónia alakította ki fészkeit. Mivel az áttelepítés nem volt megoldható, a munkát csak azt követően folytatták a bázis alkalmazottai, hogy a fecskék végleg elhagyták a telepet.

A fent említett három fajon kívül - az évszakoknak megfelelően - nagy számban meglátogatnak bennünket fehér gólyák, vetési varjúk és fekete rigók is. De népszerű itt a jégmadár, a vízisikló és a zöld levelibéka is. Ígérjük, rájuk is hasonlóképp vigyázni fogunk!

Felkészül: a leveli béka