Betöltés folyamatban...

Etikus vállalat

Itt elvárás az etikus viselkedés

Kódex, tanács, bejelentő rendszer, interaktív oktatás: ezek mind a részét képezik annak a rendszernek, amely az elvárt viselkedést és szervezeti kultúrát a mindennapokba integrálja.Egy olyan nagyra nőtt cégcsoportnak, mint a MOL, mindig jelentős kihívást okoz, hogy az etikai értékeket és normákat összehangolja a különböző kulturális háttérrel és szokásokkal rendelkező országokban.

A szó elszáll, az írás…
A MOL- csoport 2010-ben felülvizsgált kódexe minden vállalati etikát érintő kérdéssel igyekszik foglalkozni. A felhasználóbarát - a vállalatra jellemző etikai dilemmákat is tartalmazó - gyűjtemény mellett egy új Üzleti Partneri Etikai Kódex került kidolgozásra, amely a partneri szerződéseknek is része. Az ebben foglaltak betartását a különböző ország- és üzletági vezetőkből, munkavállalóból, és etikai szakértőkből álló, független elnökkel bíró Etikai Tanács felügyeli.

Ajánlott olvasmányok
Nagy segítséget jelent az oktatásban a MOL Panoráma című vállalati újság, valamint a MOL tudományos folyóirata, ahol rendszeresen jelennek meg különböző nyelvű, etikai témájú cikkek. Emellett a MOL családi napjain a résztvevőknek etika teszt kitöltésére és izgalmas, interaktív vitákra is lehetőségük van. 2012-től a megújult belső intranet oldal tartalmazza a fontos információkat és oktatási anyagokat.

A képzésnek köszönhetően a vezetők, munkavállalók és üzleti partnerek etikai tudatossága jelentősen fejlődött.”

Esettanulmányok, példák
A számítógépes eléréssel rendelkező alkalmazottak bármikor frissíthetik tudásukat a távoktatásos (e-learning) képzéseknek köszönhetően. Hogy a tanulás átélhetőbb és izgalmasabb legyen, a tréningek tananyaga etikai esettanulmányokkal és példákkal egészül ki.

Beszéljük meg
A külső- és belső érintettek az etikai bejelentő rendszeren keresztül tehetnek témával kapcsolatos észrevételeket, bejelentéseket. Ez postán, e-mail-ben, 24 órás üzenetrögzítős telefonon, inter- és intraneten egyaránt történhet. Ugyanitt és a különböző érintetti fórumokon tehetik fel a témával kapcsolatos kérdéseiket is.
A képzésnek köszönhetően a vezetők, munkavállalók és üzleti partnerek etikai tudatossága jelentősen fejlődött. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon példaértékű rendszer jött létre, amelyet a MOL 2015-ben egy külső auditálás után szeretne még tovább fejleszteni.

Etikai kódex és bejelentői felület

Egy olyan nagyra nőtt cégcsoportnak, mint a MOL, mindig jelentős kihívást okoz, hogy az etikai értékeket és normákat összehangolja a különböző kulturális háttérrel és szokásokkal rendelkező országokban.