Betöltés folyamatban...

Palackba zárt jövő

47 tonnával kevesebb hulladék

Ugyanis ennyi műanyagot spórolt meg a MOL az újrahasznosított palackjaival.A MOL-LUB Kft. 2012-ben elhatározta, hogy egy újítással növeli az EVOX és Alycol szélvédőmosó- és hűtőfolyadék család népszerűségét. Ebből az apropóból a csomagolás esett át forradalmi megújuláson: a flakonok teljes felülete úgynevezett sleeve fóliát kapott, mely idomul a formához és a felülethez. Az újításnak ugyanakkor volt egy másik eleme, amely már szorosan összefügg a környezet védelmével.

Túl nagy az ökológiai lábnyomunk? Álljunk lábujjhegyre!
A MOL megtette: a fólia mellett a flakonok alapanyaga is megváltozott. Az EVOX és Alycol folyadékok immár két éve újrahasznosított műanyagból készült PET palackokba kerülnek. Az így felhasznált csomagolóanyag kevésbé terheli a környezetet. A bevezetést követő egy évben közel 47 tonnával kevesebb műanyag flakont használtak fel, amely egyben a vállalat teljes flakonfelhasználását is 18,7%-al csökkentette.

…a MOL újítása jól mutatja, hogy a környezettudatos termelés a szó szoros értelmében nagy súllyal esik latba környezetünk megóvásában.”

Mi is az az újrahasznosítás?
Bár még nem foglal el olyan fontos helyet a közoktatásban, mint az állampolgári alapismeretek, szerencsére az ipari termelés során felhasznált anyagok környezettudatos körforgása kezd természetes igényünkké válni. Az eredeti nevén recyclingként ismert eljárás lényege, hogy az összegyűjtött hulladékból újrahasznosítható nyersanyagot készítsünk.

Recycling, amibe mindenki besegíthet
Már külön iskolai programok tanítják a gyerekeket arra, hogyan lehet például egy használt palackot kaspóként, vagy éppen madáretetőként tovább használni, ahelyett, hogy a kukában végezné. A fogalom már gyökeret vert a képzőművészetben is, találkozhatunk vele street-art alkotásokban, de látott a világ már hulladékból készült hangszereket is. Természetesen az újrahasznosítás ügyéért a legtöbbet a nagy ipari termelést végző cégek tehetik. A MOL újítása is jól mutatja, hogy a környezettudatos termelés nagy súllyal esik latba környezetünk megóvásában. És ha egy ilyen apró újítás –mint a csomagolás – ilyen hatalmas eredménnyel jár, képzeljük csak el a hatásokat nagyobb léptékben! A jövőnk rögtön tisztábban látszik.