Betöltés folyamatban...

Új madártávlatok

Megérkeztek hozzánk a fészekrakók

Miután biztonságos környezetet alakítottak ki nekik az algyői gázüzembenAz Algyői gáztechnológia termelési egységében több hobbimadarászt is találunk, így nem okozott számukra nehézséget 2006 őszén beazonosítani az üzem területén rendszeres vendégként feltűnő vándorsólymot. A kollégák a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vándorsólyom-védelmi programjával szoros együttműködésben a telep tornyaira egy nyitott tálat, és egy fészkelő ládát telepítettek.

Miért olyan magasra?
Érdemes tudni a vándorsólyomról, hogy más sólyomfélékhez hasonlóan nem épít fészkeket, hanem magas sziklafalak párkányain kapart üregekbe rakja le fészekalját. Az Algyői gáztechnológia szakemberei tehát természetes élőhelyüknek megfelelően építették ki a tornyok magaslatán az „otthonukat”

Hamarosan egy másik madárfaj is bekopogott az algyői gázüzembe."


Majd megérkeztek a vörös vércsék

A kezdeményezésnek gyorsan híre mehetett madárkörökben, mert hamarosan egy másik madárfaj: a vörös vércse is bekopogott az algyői gázüzembe. Természetesen őket is ugyanúgy tárt karokkal fogadták és a megfigyelések alapján a vércsepár 2007-ben hat, 2008-ban pedig 4 fiókát nevelt fel.

Megérkeztek a vörös vércsék

Hamarosan híresebbek lesznek, mint az Angry Birds?
De ne higgyük, hogy a madárles csak az ottani dolgozók kiváltsága lesz. Az állatokat hamarosan bárki megfigyelheti közelebbről is, ugyanis a lelkes kollégák kezdeményezésére a terep egyik megfigyelő kameráját a fészkelő tálcákra tervezik irányítani. Kis szerencsével a madarak nem csak a tornyokba, hanem az érdeklődők mindennapjaiba is befészkelhetik magukat.